Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, karşı taarruz ve Rusya’nın Afrika’daki varlığı hakkında açıklamalarda bulundu. Ukrayna ordusunun tüm topraklarını geri alana kadar savaşacağını söyleyen Kuleba, Rusya’nın Afrika ülkelerine baskı uyguladığını söyledi.
CNN’de yer alan habere göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, karşı taarruzdaki hedeflerinin ülkenin 1991 sınırlarına geri dönmek olduğunu söyledi. Kuleba, “Hedefimiz galibiyet. Topraklarımızı kurtararak 1991 sınırlarımıza geri döneceğiz. Ne kadar uzun sürerse sürsün umurumuzda değil. Ukraynalılar bu amaca sahip olduğu sürece hükümet olarak bu isteği yerine getirmek için birlikte hareket edeceğiz” dedi.
“Afrika’nın Ukrayna tahılından mahrum kalması ülkelere zarar veriyor”
Dışişleri Bakanı Kuleba, AFP’ye verdiği özel röportajda karşı taarruzun beklenenden yavaş ilerlemesi sebebiyle batıdan bir baskı hissetmediklerini söyledi. İlk büyük zaferin eleştirileri dindireceğini öne sürdü. “Batıdan bir baskı hissetmiyoruz. Kamusal alanda uzmanların ve yorumcuların sesi daha çok çıkmaya başlıyor. Bu doğru. Ancak Ukrayna güneyde ya da doğuda ilk büyük zaferini alınca hepsi sessizleşecek” diyen Kuleba, Afrika’nın Ukrayna tahılından mahrum kalmasının ülkelere zarar verdiğini söyledi.
“Afrikalılar bir kere daha Putin’in Afrika ülkelerine nasıl önem verdiğiyle ilgili yalan söylediğini gördü”
Bakan Kuleba Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “gıda güvenliği endişeleri yalan” açıklamasına tepki gösterdi, “Afrikalılar bir kere daha Putin’in Afrika ülkelerine nasıl önem verdiğiyle ilgili yalan söylediğini gördü. Rusya Federasyonu’nun Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilmesinden en çok kim zarar gördü? Ukraynalı çiftçiler ve Afrikalı ekmek tüketicileri…” ifadelerini kullandı.
Bakan Kuleba, Afrika’daki paralı asker grubu Wagner’in varlığının, Afrika ülkelerini Rus etkisi altında tutmak için olduğunu savundu, “Rusya, ülkeleri kendi çevresinde zorlamayla rüşvetle ve korkuyla tutmak için oldukça çabalıyor. Ancak bu uzun vadede etkisiz bir strateji çünkü hepsi ayrılmak istiyor” dedi.