Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Sağlık Haberleri: Hamile Anne ve Bebeği Kansızlık Sorunu ile Mücadele Ediyor

Kentte yaşayan ve geçen yıl 32 haftalık hamileyken kansızlık teşhisiyle çocuğunu kaybeden 1 çocuk annesi Birgül Bilgehan, yeniden hamile kaldı. 8 aylık hamile Bilgehan’ın 2 hafta önce yapılan tetkiklerinde, karnındaki bebeğine de kansızlık teşhisi konuldu. Aileden alınan izinlerin ardından Bilgehan, Perinatoloji Yan Dal Uzmanı Dr. Bülent Babaoğlu ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Ameliyatta anne karnındaki bebeğe, 90 mililitrelik kan nakli yapıldı.

‘SAĞLIKLI BİR BEBEK BEKLİYORUZ’

Bütün işlemlerin ultrason eşliğinde yapıldığını ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Dr. Bülent Babaoğlu, şunları söyledi:

“Birgül Hanımı yaklaşık gebeliğin erken döneminden beri takip ediyorum. Çünkü bir önceki gebeliğini anne karnında kansızlık ve ona bağlı olarak komplikasyonlar nedeniyle kaybetmişti ileri gebelik haftasında. Bu grup riskli gebelik grubu olduğu için kadın doğum doktoru arkadaşlarımız rutin takiplerini yaparken ben de aylık anemi, kansızlık tespiti için bebeği takibe aldım. 30’uncu haftaya kadar gayet iyi giderken gebeliğin 30’uncu haftasında bebekte kansızlık olacağından şüphelendik. Bunu da özel ultrason doppler muayeneleri ile bebeğin beynindeki bazı damar yapılarıyla anlıyoruz. Birkaç gün arayla tekrar yaptığım muayenelerde bu bulguyu teyit edince aileyle konuştuk. Bu bebek de maalesef diğer bebek gibi olabilirdi. Kansızlık riskinin yüksek olduğunu söyledik. Anne karnında bebeğe kan nakli yapmayı önerdik, uygun olduğunu gördük. Aile de bunu kabul etti. 31’inci haftada uygun şartlar, özel kan ayarlandıktan sonra işlemi uygun protokole göre uyguladık. Bütün işlem ultrason eşliğinde yapılıyor. Ufak bir iğneyle kordona ulaşıyoruz, bebeğe kan götüren damara. Oradan küçük miktarda kan alıp, hazırda bekleyen laboratuvar bebeğin kan grubu, kan değerlerini bize hızlıca çalışıp söylüyor. Biz de gelen sonuca göre bebeğe vermemiz gereken kan miktarını ayarlıyoruz. Yapılan hesaplamalarda uygun görülen 90 mililitrelik kanı biz anne karnında transfer ettik. Transfer sonrası takiplerimiz de gayet uygun. Anne de bebek de şu an için sağlıklı. Böyle durumlarda bazen nadiren ikinci bir kez daha kan transferi ihtiyacı olabiliyor. Bunun için biz de zaten hastamızı sıklıkla takip ediyoruz. Anne karnında gayet iyi. Doppler muayeneleri normal. Beklenen kilosunun üzerinde. Yani sağlıklı bir bebek bekliyoruz hayırlısıyla.”

‘BEBEĞİMİN KANSIZLIK SORUNU ÇÖZÜLDÜ’

Ameliyatta emeği geçenlere teşekkür eden Birgül Bilgehan, “Ameliyatta karnımdaki bebeğe kan nakli yapıldı. Benim bebeğimin kansızlık sorunu çözüldü. Daha önce bir çocuğumu kaybettim kansızlık nedeniyle. Bunu da kaybetmek istemiyorum. Allah bir daha bana o acıyı yaşatmasın, kimseye yaşatmasın. Doktorlarımız sağ olsun her zaman yakın takip altındayım. Çok iyi bir şekilde ilgileniyorlar” diye konuştu.

Rıza Bilgehan (37) da “Anne karnındaki çocuğumuzun kansızlık sonucu kan verilmesi gerektiğini söylediler ve kan verildi. Çocuk sağlığına kavuştu. Hocamıza çok teşekkür ediyorum. 2024 yılında aynı şekilde kansızlık yüzünden bir bebeğimizi daha kaybettik ve yapılan bu kan naklinden dolayı çok mutluyuz. İnşallah bu bebeğimiz sağlığına kavuşur. Bir baba olarak inşallah evladımı sağ salim olarak kucağıma alırım” ifadelerini kullandı.

Related Posts

MHRS randevularında şehit yakınları ve gazilere öncelik uygulaması başlıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde başlatılan uygulama ile şehit yakını, gazi ve gazi yakınları poliklinik hizmetlerinde olduğu gibi Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevularını da öncelikli alabilecek.

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”