Çarşı davasının gerekçeli kararı açıklandı: ‘Aralarında dostluk ilişkisi dışında bir bağ yok’

Çarşı Üyelerine Yargıtaydan İkinci Beraat Kararı!

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yargılandıkları davada aldıkları beraat kararları Yargıtay tarafından bozulan Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişi hakkında dokuz yıl sonra verilen ikinci beraat kararına ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma ilamından sonra yeniden ele aldığı Çarşı davasına ilişkin kararını 23 Aralık 2024’te görülen duruşmada açıkladı. Tüm sanıklar, üzerlerine atılı “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Terör örgütü kurma veya yönetme” ve “Örgüte üye olma” suçlarından beraat ettiler.

“ARALARINDA DOSTLUK İLİŞKİSİ DIŞINDA BİR BAĞ YOK”

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tamamının Beşiktaş Spor Kulübü taraftarı olduğunu, aralarında takım taraftarlığından ve sosyal paylaşımlardan kaynaklanan arkadaşlık ve dostluk ilişkisi dışında hiyerarşik yapı, görev dağılımı, organizasyon şeması, maddi kaynak, silah mühimmatı ve gizlilik esasları bulunmadığına kanaat getirdi. Çarşı grubunun, takım taraftarlığından kaynaklanan, legal sosyal etkinlikler dışında herhangi bir illegal faaliyet içinde de bulunmadıklarını belirten mahkeme, Haziran 2013 tarihinde olan Taksim Gezi Parkı protestolarını düzenleyen yapı içinde de bulunmadıkları sonucuna vardı.

“ANAYASAL HAKLARINI KULLANDILAR”

Gerekçeli kararda, sanıkların Anayasal bir hak olan ve demokratik ifade özgürlüğü içinde protestolara katıldıkları belirtilerek, zaman içinde farklı kişi veya grupların provokasyonu veya kolluk güçlerinin orantısız güç kullanmaları sonucunda oluşan olumsuz durumlara ve suç teşkil eden eylemlere katıldıklarının somutlaştırılamadığı ifade edildi.

TELEFON GÖRÜŞMELERİ “YASAK DELİL” KABUL EDİLDİ

İddianamede yer alan mağdurların, sanıklarla ilgili herhangi bir suç isnatlarının bulunmadığını da kaydeden mahkeme, dosyada dava açılması için yeterli delil olarak gösterilen baz istasyonu tespitlerinin tek başına bir anlam ifade etmediğini ve bu dosya açısından usulüne uygun olarak alınmayan telefon görüşme tapelerinin ‘yasak delil’ niteliğinde olduğunu ifade etti. Gerekçeli kararda ayrıca iletişim tespit tutanakları da ‘yasak delil’ olarak kabul edildi.

“ŞÜPHEDEN SANIK YARARLANIR”

Related Posts

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı görevden uzaklaştırıldı

Tutuklanan Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırıldı.

İhanetin karşısında milletin zaferi 9. yılında: Aynı ruhla yeniden meydanlar doldu

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin 9’uncu yıl dönümünde, vatandaşlar demokrasiye olan bağlılıklarını bir kez daha gösterdi. Kırıkkale Valiliği koordinesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü …

AKP’li Metiner, PKK’lılara terörist diyenleri eleştirdi

Eski AKP milletvekili Mehmet Metiner, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasının ardından, sürece ilişkin, “terörist” söyleminin zehirli olduğunu belirterek, “dün dünde kaldı” dedi.

Genç manken marketten paylaştı: ‘Taciz edildim karakola gidiyorum’

Manken İlayda Dorum, alışveriş için gittiği bir markette tacize uğradığını çektiği bir videoyla duyurdu.

İstifa krizi YSK’da çözüldü: CHP, Manavgat’ta dengeyi sağladı!

Manavgat Belediyesi’ne yönelik operasyonda tutuklanan isimlerden biri olan Mehmet Tüter’in itiraflarıyla, bazı CHP’li meclis üyeleri hedef alındı. Tutuklama öncesi istifa eden CHP’li üyelerin bu hamlesiyle meclis çoğunluğu AKP’ye geçmedi.

AKP’nin kurucu isminden dikkat çeken ‘rehavet’ uyarısı

AKP kurucularından Hüseyin Çelik, terör örgütü PKK’nın silah bırakma töreninin ardından sürecin kalıcılığı için demokratik ve hukuki zeminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.