Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Yaz aylarında tüketilen meyvelerin sağlık açısından son derece faydalı olduğunu vurgulayan Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, bu meyvelerin vitamin ve antioksidan bakımından zengin olduğunu belirtti. Bu özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirip yaşlanmayı geciktirdiğini, yazın terle kaybedilen sıvının yerine konulmasına yardımcı olduğunu, lif kaynağı olup bağırsak sistemini desteklediğini ve doğal enerji kaynakları olduğunu söyledi. Ayrıca, kan şekerini dengeler, vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar.

‘KARPUZ LİF İÇERİĞİYLE KABIZLIĞI ÖNLER’

Karpuz ve kavunun faydalarını anlatan Dyt. Bahadır, karpuzun yüksek su içeriğiyle sıvı kaybını yerine koymaya yardımcı olduğunu, C vitamini içeriğiyle bağışıklığı desteklediğini belirtti. Ayrıca düşük kalorili olduğunu, enerji aldığımızı ve lif içeriğiyle kabızlığı önlediğini dile getirdi. Porsiyon kontrolüne dikkat edildiğinde kan şekerini olumsuz etkilemeyeceğini de ekledi.

Diyabet hastalarının küçük porsiyonlarla protein kaynağıyla karpuz tüketebileceğini belirten Bahadır, kavunun sindirimi kolaylaştırdığını ve birçok faydalı vitamin içerdiğini vurguladı

‘KIRMIZI MEYVELER KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU’

Kırmızı ve orman meyvelerinin sağlık açısından önemine değinen Dyt. Bahadır, bu meyvelerin antioksidan açısından zengin olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu belirtti. Ayrıca antikanserojen etkiye sahip olduklarını, karaciğer detoks sürecini desteklediklerini söyledi. Düşük glisemik indeksleri nedeniyle kan şekeri seviyesini hızlı yükseltmediklerini de ekledi.

Orman meyvelerinin kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu belirten Bahadır, polifenoller içerdiğini ve bağışıklık sistemini desteklediğini belirtti. Ayrıca hafızayı destekleyici etkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

‘ŞEKER HASTALARINA PORSİYON KONTROLÜ ÖNERİSİ’

Şeker hastalarının meyve tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dyt. Bahadır, porsiyon kontrolüne önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Şeker hastalarının meyveleri meyve suyu yerine taze olarak tüketmeleri gerektiğini söyledi. Aşırı meyve tüketiminin kan şekeri düzensizliği, sindirim sorunları, gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açabileceğini belirtti.

‘HAMİLELER İÇİN FAYDALI MEYVELER’

Hamileler için önerilen yaz meyvelerinden bahseden Bahadır, çileğin C vitamini ve folik asit açısından faydalı olduğunu, şeftalinin potasyum ve su içeriğiyle kas kramplarını önlediğini, kiraz ve yaban mersininin antioksidan olduğunu, karpuzun lif ve magnezyum içeriğiyle faydalı olduğunu, karadutun ise demir ve C vitamini içeriğiyle önemli bir meyve olduğunu söyledi. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘AŞIRI MEYVE TÜKETİMİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR’

Doğru zamanda ve porsiyonlarda meyve tüketiminin önemli olduğunu belirten Dyt. Bahadır, meyvelerin özellikle sabah ile öğle arası veya öğle ile akşam arası tüketilmesini önerdi. Aşırı meyve tüketiminin kan şekeri düzensizliği, gaz, şişkinlik gibi problemlere yol açabileceğini belirtti.

‘MEYVELERİ YIKAMADAN SAKLAYIN’

Meyvelerin tazeliğini ve vitamin kaybını önlemek için nasıl saklanması gerektiğine değinen Dyt. Bahadır, meyvelerin yıkanmadan saklanması gerektiğini ve çilek, vişne, kiraz gibi meyvelerin buzdolabında saklanması gerektiğini belirtti. Kesilmiş meyvelerin açıkta bırakılmaması gerektiğini, çürümüş meyvelerin diğer meyvelerden ayrı tutulması gerektiğini ifade etti.

‘LEKELİ MEYVELERDEN UZAK DURUN’

Meyve alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Bahadır, mevsiminde olan meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini, lekeli meyvelerden kaçınılması gerektiğini ve aşırı sert veya yumuşak meyvelerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Uzmanlardan korkutan uyarı: Berberlerde tıraş olurken bir kez daha düşünün

Halk sağlığını tehdit eden viral hepatit hastalığına karşı uzmanlar, güzellik salonları, berberler ve kuaförlerde hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulması gerektiğini vurguladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Artuk, bu tür işletmelerde yapılan manikür, pedikür, tırnak bakımı ve kaş alımı gibi işlemlerde hepatit virüsünün bulaşma riskine dikkat çekti.

Her gün sıkıyoruz, meğer zehir gibiymiş! Deodorant etiketinde bu madde varsa anında çöpe atın

Günlük olarak kullanılan deodorantların içeriğinde yer alan alüminyum tuzları, terlemeyi durdururken sağlığınızı tehdit edebilir. Uzmanlar, bu maddelerin uzun vadede cilt sorunları ve hormon dengesizliklerine yol açabileceğini söylüyor.

MHRS randevularında şehit yakınları ve gazilere öncelik uygulaması başlıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde başlatılan uygulama ile şehit yakını, gazi ve gazi yakınları poliklinik hizmetlerinde olduğu gibi Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevularını da öncelikli alabilecek.

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.