Dünyanın ilk bilgisayar virüsü: ‘Creeper’ın ortaya çıkışı

ARPANET ve İlk Virüs: Creeper

1969 yılında, internetin öncüsü olan deneysel bir bilgisayar ağı olan ARPANET kuruldu. Bu ağ, bilgisayarlar arasında özel bir telefon bağlantısına gerek kalmadan uzun mesafeli iletişim sağlamayı amaçlıyordu. Bunun için, verileri bölüp gönderme yöntemi olan paket anahtarlama kullanıldı. ARPANET’in ilk kullanıcıları genellikle bilgisayar bilimcileriydi.

1971 yılında, birbirine bağlı teletype bilgisayar ekranlarında “Ben sürüngenim, yakalayabilirsen yakala!” şeklinde bir mesaj belirdi. Bu mesaj, kullanıcılar arasında büyük bir şaşkınlık yarattı. Fakat o zamanların kullanıcıları, aslında ilk bilgisayar virüsü olan Creeper’ın kurbanlarıydı.

Bu gizemli mesajın kaynağı, bir hacker değil, Bold, Beranek ve Newman (şimdiki adıyla Raytheon BBN Technologies) firmasında çalışan araştırmacı Bob Thomas’tı. Thomas, Creeper adını verdiği deneysel bir program yaratmıştı. Creeper, kendini kopyalayabilen ve diğer sistemlere yayılabilen bir solucan tipi bilgisayar virüsüydü. Hedefi, ARPANET’e bağlı Digital Equipment Corporation (DEC) bilgisayarlarıydı.

Ancak Creeper, günümüzdeki kötü amaçlı yazılımlardan farklıydı. Yapabildiği tek şey ekranda esrarengiz bir mesaj göstermekti. Dosyalara zarar vermiyor, veri çalmıyor veya sistemleri çökertmiyordu. Thomas, bu programı bilimsel bir merakla ve kendini kopyalayan bir programın mümkün olduğunu göstermek amacıyla geliştirmişti. Programın adını da, o dönemde popüler olan çizgi film “Scooby-Doo”daki ürpertici bir karakter olan Creeper’dan esinlenerek koymuştu.

Elk Cloner: İlk Kişisel Bilgisayar Virüsü

Creeper, araştırmacılar arasında sınırlı kaldı, fakat onu takip eden virüsler çok daha yaygın hale geldi. Bunlardan biri olan Elk Cloner, “doğada” keşfedilen ilk kişisel bilgisayar virüsü olarak kayıtlara geçti. 1982 yılında, 15 yaşındaki lise öğrencisi Richard Skrenta tarafından yazılan bu virüs, Apple II bilgisayarlara bulaşan bir önyükleme sektörü virüsüydü.

Elk Cloner, o dönemin en gelişmiş depolama teknolojisi olan disketler aracılığıyla yayıldı ve ilk büyük bilgisayar virüsü salgınına dönüştü. Bilerek zararlı olmasa da, bazı disklere zarar verdi ve enfekte bilgisayarlarda her 50 açılışta kullanıcıları şu şiiri göstererek rahatsız etti:

  • ELK CLONER:
  • Kişiliği Olan Program
  • Tüm disklerine bulaşacak,
  • Çiplerine sızacak,
  • Evet, bu CLONER!
  • Yapışacak sana bir tutkal gibi,
  • RAM’ini değiştirecek,
  • CLONER’ı gönderin!

Related Posts

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Xbox Game Pass’e mayıs ayında eklenecek oyunlar

Xbox Game Pass’e mayıs ayında eklenecek oyunlar açıklandı. Buna göre 6 Mayıs’tan itibaren ay sonuna kadar onlarca oyun platforma eklenecek.

OpenAI kararını değiştirdi; Kar amacı gütmeyecek

OpenAI, yeniden yapılanma ile kar amacı güden bir yapıya geçiş yapmayı planlıyordu ancak bu durum değişti.

Yapay zeka ile restoran devrimi! Lezzetin yeni şefi

Restoran sektörü, teknolojik dönüşümün ön saflarında yer aldı. Yapay zeka (AI), mutfak operasyonlarından müşteri etkileşimlerine kadar her alanda yenilikçi çözümler sunarak işletmelerin verimliliğini artırıyor ve rekabet avantajı sağladı. 2025 …

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

WhatsApp’a yeni emojiler geliyor

WhatsApp’a yeni emojilerin geleceği ortaya çıktı. Yeni sebze, bayrak ve yorgunluk ifadesi de dahil olmak üzere 8 emoji yakında sunulacak.