Günlük Hayatta Farkında Olmadan Maruz Kaldığımız 5 Radyasyon Kaynağı (İçlerinde Bir Meyve Bile Var!)

Gündelik Hayatta Farkında Olmadan Maruz Kaldığımız 5 Radyasyon Kaynağı

Günlük olarak kullandığımız eşyalarda ve hatta tükettiğimiz gıdalarda bile radyasyon bulunmaktadır. Bu eşyaları tüketerek ve kullanarak bilinçsizce radyasyona maruz kalmaktayız.

Peki, aslında tehlikede miyiz?

1. Kedi Kumları

Kedi kumlarının özellikle kil veya bentonit içeren türleri, hafif radyoaktif özelliklere sahiptir. Bazı durumlarda uluslararası sınır kontrol noktalarında radyasyon uyarılarına sebep olabilirler. Bu durumun sebebi, kilde doğal olarak bulunan toryum, uranyum ve potasyum-40 izotoplarıdır. Ortalama bir kil bazlı kedi kumunda, gram başına 4 pCi uranyum, 8 pCi potasyum-40 ve 3pCi toryum bulunmaktadır. Bu miktarlar şimdiye kadar herhangi bir sağlık problemine yol açmamış olsa da dikkatli olmakta fayda vardır.

2. Muz

Muz, potasyum açısından zengin bir meyvedir ve içerisinde doğal olarak radyoaktif potasyum-40 izotopunu barındırır. Ortalama bir muz, saniyede yaklaşık 14 bozunma yayarak 450 mg potasyum içerir. Yenebilir radyasyon kaynaklarından biri olan muzun tüketilmesi endişe edilecek bir durum oluşturmaz. Muzun dışında havuç, patates ve kırmızı et gibi gıdalar da hafif miktarda radyasyon içerebilir.

3. Floresan Işıklar

Bazı floresan lambalarda bulunan küçük cam tüpler, beta ve gama radyasyonu yayarak kripton-85 adlı radyoaktif gaz içerir. Ancak bu durum, tüp kırılmadığı sürece herhangi bir tehlike arz etmez. Tüp kırıldığında dahi, içerisindeki kimyasal maddelerin toksik etkileri, radyasyonla ilişkili risklerden daha büyük olabilir.

4. Duman Dedektörleri

Çoğu duman dedektörü, içinde az miktarda amerisyum-241 izotopu bulundurur. Bu izotop, alfa parçacıkları ve beta radyasyonu yaymaktadır ve yaklaşık 432 yıllık bir yarı ömre sahiptir. Bu durum, duman dedektörlerinin normal kullanımında herhangi bir risk oluşturmaz ancak dedektörlerin parçalanması sonucunda amerisyum çevrede birikerek gelecekte çevresel sorunlara yol açabilir.

5. İşlenmiş Değerli Taşlar

Bazı değerli taşlar doğal olarak radyoaktif olabilirken, bazıları da renklerini güçlendirmek amacıyla nötron ışınlarıyla işlem görebilir. Bu işlemle renklendirilen taşlar arasında turmalin, topaz ve beril bulunur. Aynı şekilde bazı yapay taşlar da radyoaktif elementler içerebilir. Bu taşlar düşük seviyede radyasyon yayabilir ancak vücuda zarar vermesi için uzun süreli temas gereklidir.

Kaynaklar: ThoughtCo, Department of Energy

İlginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir