Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Mısır ithalatına yeni tarife kontenjanı açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar ile mısır ithalatında, 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olmak üzere 500 bin tonluk tarife kontenjanı uygulanacak. Resmi Gazetede’de …

Bilecik’te karpuz üreticimiz zor günler yaşıyor

SERHAT KAYA – BİLECİK / YENİÇAĞ Bilecik’in Osmaneli ilçesinde karpuz hasadının başladığı şu günlerde çiftçi ürününü satamamak ve emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Birçok karpuz üreticisi ürünün para etmemesi nedeni ile tarlada kaldığını …

Siirt’te yüksek rakımda deneme üretimi yapılan böğürtlen olumlu sonuç verdi

Siirt’te tarımsal üretimde çeşitliliği artırmak ve çiftçilere alternatif gelir kaynağı sağlamak amacıyla başlatılan “Sözleşmeli Böğürtlen Projesi” kapsamında, yüksek rakımlarda yapılan deneme üretimlerinden olumlu sonuçlar elde edildi.

Yapı Kredi kripto pazarına giriyor: 1.2 milyar liralık sermaye artırımıyla dijital varlık platformu kuruluyor

Koç Holding çatısı altındaki Yapı Kredi Bankası, kripto varlık alım-satım platformu kurmak için 1 milyar 185 milyon TL’lik sermaye artırımına gitti. Yeni girişim, Yapı Kredi Finansal Teknolojiler A.Ş. üzerinden hayata geçirilecek.

Emekli Olup Çalışırsam Maaşım Kesilir Mi?

Merhaba Kıymetli okuyucularım, sizlerde soru ve görüşlerinizi [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Türkiye’de emekli olmak mesele, ama olduktan sonra da geçinebilmek başlı başına başka bir mücadele. Birçoğumuz yıllarca çalışıp …

BDDK’dan iki şirkete faaliyet izni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), Adil Tasarruf Finansman AŞ ve Albayrak Tasarruf Finansman AŞ’ye faaliyet izni verildi.