Kışın bağışıklığı güçlendiren meyveler: “Günde bir tanesi doktoru uzak tutar”

Kış ayları geldiğinde sağlığımızı korumak önem kazanıyor. Soğuk hava, grip ve diğer hastalıkların artma riskini beraberinde getiriyor. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın en kolay yollarından biri ise meyve tüketmek.

Portakal

Portakal, C vitamini açısından zengin bir meyve olmasıyla bilinir. Beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmaya yardımcı olan C vitamini, enfeksiyonlara karşı önemli bir koruma sağlar. Ayrıca cildi nemlendirir ve sağlıklı tutar. Günde 1-2 orta boy portakal tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

  • Taze portakal dilimleri atıştırarak veya portakal suyu içerek tüketebilirsiniz.

Nar

Nar, antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Polifenoller içeren nar, vücudu serbest radikallerden korur ve bağışıklık fonksiyonunu destekler. Ayrıca iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Nar çekirdeği tüketmek, sağlığınız için faydalı olabilir.

  • Salatalarınıza nar çekirdeği serpiştirebilir veya smoothie’lere ekleyebilirsiniz.

Kivi

Kivi, C vitamini, K vitamini ve E vitamini gibi besin maddeleri açısından zengindir. Sindirimi düzenler, besinlerin emilimini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Öğle yemeklerinizde veya meyve salatalarınızda kivi tüketebilirsiniz.

Guava

Guava, C vitamini açısından zengin olmasıyla bilinir. Ayrıca lif içeriğiyle bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde bir orta boy guava tüketmek faydalı olabilir.

  • Tuz veya acı biberle tüketebilir, ya da meyve suyu yapımında kullanabilirsiniz.

Elma

Elma, flavonoidler açısından zengin bir meyvedir ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca sağlıklı bir bağırsak için yararlı lifler içerir. Elmaları dilimleyerek ya da salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.

  • Elmaları fıstık ezmesi ile eşleştirerek veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

Related Posts

Hiçbir uzmanın anlatmadığı mucizevi etki: Sadece 1 adet ceviz kabuğu yetiyor

Lezzetiyle her dönemin en sevilen besinleri arasında yer alan ceviz, çoğu zaman değersiz görülerek çöpe atılan kabuğunda bile mucizevi etkiler saklıyor. Uzmanlar, faydaları saymakla bitmeyen ceviz kabuğuyla yapılabileceklerin ayrıntılarını paylaştı.

Uzmanlardan korkutan uyarı: Berberlerde tıraş olurken bir kez daha düşünün

Halk sağlığını tehdit eden viral hepatit hastalığına karşı uzmanlar, güzellik salonları, berberler ve kuaförlerde hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulması gerektiğini vurguladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Artuk, bu tür işletmelerde yapılan manikür, pedikür, tırnak bakımı ve kaş alımı gibi işlemlerde hepatit virüsünün bulaşma riskine dikkat çekti.

Her gün sıkıyoruz, meğer zehir gibiymiş! Deodorant etiketinde bu madde varsa anında çöpe atın

Günlük olarak kullanılan deodorantların içeriğinde yer alan alüminyum tuzları, terlemeyi durdururken sağlığınızı tehdit edebilir. Uzmanlar, bu maddelerin uzun vadede cilt sorunları ve hormon dengesizliklerine yol açabileceğini söylüyor.

MHRS randevularında şehit yakınları ve gazilere öncelik uygulaması başlıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde başlatılan uygulama ile şehit yakını, gazi ve gazi yakınları poliklinik hizmetlerinde olduğu gibi Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevularını da öncelikli alabilecek.

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.