Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Starmer görüşeceği Başbakanı tanıyamadı, tercümanın elini sıktı

G7 zirvesinde Güney Kore lideriyle buluşmayı bekleyen Başbakan Starmer, heyecanla bir tercümanın elini sıktı. Yanlış anlaşılmanın ardından iki liderin sahnede yaşadığı kısa tereddüt ve Starmer’ın daha önce Trump’ın yere düşen belgelerini toplaması dikkat çekti.

İran’dan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na tepki: Gerçeği örtbas ettiniz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi’ye hitaben “Gerçeği, taraflı raporunuzla örtbas ettiniz” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi, X hesabından yaptığı …

İsrail’in savunma füzesi bitiyor: Ülke tehlikede

İsrail’in uzun menzilli balistik füzelere karşı kullandığı Arrow savunma füzelerinin tükenmeye başlaması, savaşın uzaması halinde hem İsrail’i hem de bölgede konuşlu ABD güçlerini savunmasız bırakabilir. Pentagon, stok açığını kapatmak için bölgeye ek savunma sistemleri gönderdi.

Netanyahu’dan Hamaney suikastı sözleri: Ne gerekiyorsa yapacağız

Netanyahu’dan Hamaney suikastı sözleri: Ne gerekiyorsa yapacağız

İsrail ‘nokta atışı yaparak’ İran’ın hangi üst düzey isimlerini öldürdü?

Tel Aviv yönetimi, hava saldırılarında sadece askeri hedefleri değil nükleer altyapı ve sivil alanları da doğrudan hedef aldı. İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında, aralarında Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Komutanı, Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı ile nükleer bilim adamlarının da bulunduğu çok sayıda üst düzey isim hayatını kaybetti.

Ankara Üniversitesi’nden çok sayıda öğrenciye soruşturma

Ankara Üniversitesi, çok sayıda öğrenciye “Mevcut hükümeti protesto etmek” gerekçesiyle yeni soruşturma açtı.