Yaz aylarında çocukların diş sağlığı için önemli uyarılar: Artan tatlı tüketimi diş sağlığını tehdit ediyor

Yaz mevsimiyle birlikte çocukların dondurma ve şekerli yiyeceklere olan ilgisi artıyor. Bu durum ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Büşra Koca, diş fırçalama alışkanlığının küçük yaşta kazandırılmasının önemine dikkat çekerek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

“YASAKLAMAK YERİNE DOĞRU ALIŞKANLIKLAR KAZANDIRMALIYIZ.”

Ailelerin süreci oyunlaştırarak çocuklara keyifli hale getirebileceğini belirten Dt. Koca, yazın çocuklarda dondurma ve şeker tüketme isteğinin arttığını, bu isteğin kısıtlanmasının doğru olmadığını söyledi. Ancak bu gıdaların tüketiminden sonra mutlaka diş bakımının yapılması ve fırçalama süresinin en az 2 dakika olması gerektiğini vurguladı.

Çikolata, dondurma ve şekerli gıdaların diş çürüklerine yol açabileceğine dikkat çeken Dt. Koca, hastalarına kesin yasak koymadığını, ancak haftada bir gün sınırlandırılmış şekilde tüketmelerini önerdi.

“Tüketim sonrası dişlerin mutlaka fırçalanması şart”

dedi.
Yaz aylarında çocukların diş sağlığı için önemli uyarılar: Artan tatlı tüketimi diş sağlığını tehdit ediyor
Hayat / Sağlık
09 Ağustos, Cumartesi

DİŞ FIRÇALAMAK TÜM AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

Diş fırçalamanın yalnızca diş sağlığı için değil, diş etleri ve genel ağız bakımı açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Dt. Koca, çocukluk çağında kazandırılan bu alışkanlıkların ömür boyu devam edeceğini söyledi. Dt. Koca,

“Çocuklara küçük yaşta ağız bakımını öğretirsek, bu ileride alışkanlık haline gelir. Elbette çocuklar dondurma, çikolata, şekerli şeyler tüketebilir. Ancak tek istediğimiz diş fırçalamamızı ihmal etmeyeceğiz. Bu alışkanlığı kazanmadan hiçbir tüketim sağlıklı değil”

şeklinde konuştu.

Related Posts

“Bu mucizenin hikâyesi”: İç organları dışarıda doğmuştu, Deniz Kaan bebeğin sağlık durumu nasıl?

“Bu mucizenin hikâyesi”: İç organları dışarıda doğmuştu, Deniz Kaan bebeğin sağlık durumu nasıl?

Hiçbir uzmanın anlatmadığı mucizevi etki: Sadece 1 adet ceviz kabuğu yetiyor

Lezzetiyle her dönemin en sevilen besinleri arasında yer alan ceviz, çoğu zaman değersiz görülerek çöpe atılan kabuğunda bile mucizevi etkiler saklıyor. Uzmanlar, faydaları saymakla bitmeyen ceviz kabuğuyla yapılabileceklerin ayrıntılarını paylaştı.

Uzmanlardan korkutan uyarı: Berberlerde tıraş olurken bir kez daha düşünün

Halk sağlığını tehdit eden viral hepatit hastalığına karşı uzmanlar, güzellik salonları, berberler ve kuaförlerde hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulması gerektiğini vurguladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Artuk, bu tür işletmelerde yapılan manikür, pedikür, tırnak bakımı ve kaş alımı gibi işlemlerde hepatit virüsünün bulaşma riskine dikkat çekti.

Her gün sıkıyoruz, meğer zehir gibiymiş! Deodorant etiketinde bu madde varsa anında çöpe atın

Günlük olarak kullanılan deodorantların içeriğinde yer alan alüminyum tuzları, terlemeyi durdururken sağlığınızı tehdit edebilir. Uzmanlar, bu maddelerin uzun vadede cilt sorunları ve hormon dengesizliklerine yol açabileceğini söylüyor.

MHRS randevularında şehit yakınları ve gazilere öncelik uygulaması başlıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde başlatılan uygulama ile şehit yakını, gazi ve gazi yakınları poliklinik hizmetlerinde olduğu gibi Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevularını da öncelikli alabilecek.

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.