Yemeği Saniyeler İçinde Isıtan Mikrodalgalar Varken Aynı Hızda Soğutan Cihazlar Neden Yapılamıyor?

Mikrodalgaların Zararlı mı? Yiyecekleri Neden Hızla Soğutmak Mümkün Değil?

Mikrodalgaların zararlı olup olmadığı konusunda hala tartışmalar devam etse de birçok evde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Tencereyi aktarma veya ocağa koyma derdi olmadan tabağınızı koyarak yemeğinizi sadece 1 dakika içinde sıcak hale getirebilirsiniz.

Hayatı kolaylaştıran bu teknolojinin tam tersi olan, yiyecekleri hızla soğutan bir cihazın neden bulunmadığını hiç düşündünüz mü? Neden bu tür bir cihaz yok? İşte size cevabı.

Öncelikle, mikrodalga fırınların nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor.

Mikrodalga fırınlar, su moleküllerini belirli bir frekansta hareket ettirerek ısıtır. Moleküllerin hızlanmasıyla enerji artar ve bu da sıcaklığı artırır. Bu sayede yemeğiniz sadece 1 dakika içinde sıcak olur.

Bunun tam tersini yapmak yani moleküllerin enerjisini alarak soğutmak ise çok daha zor bir teknoloji gerektirir.

Isıtma ve soğutma işlemleri birbirinden farklıdır.

Isıtmak, enerjiyi bir yere vermek anlamına gelir ve bu işlem hızlı ve doğrudan gerçekleşir. Ancak soğutmak için enerjiyi alıp başka bir yere aktarmak gerekir. Bu ise “entropi” yasası ile çelişir. Daha düşük enerjili bir ortam yaratmak için daha fazla çaba harcanmalıdır.

Bir yemeği soğutmak için ortamdan ısı alırken, motor daha fazla enerji harcamalı ve dışarı daha fazla ısı yayılmalıdır. Bu nedenle, mikrodalga fırın gibi yiyecekleri 1 dakikada soğutan bir cihaz geliştirmek oldukça zorlaşır.

Bazı soğutma sistemleri olsa da hiçbiri, mikrodalga fırın kadar hızlı ve pratik değildir.

Kaynaklar: Popular Science, Whirlpool

İlginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir