Welcome to Our Website

Cumhuriyet Seferberliği ruhu deprem bölgesine taşındı 

Meltem Günay

Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamaya sayılı günler kala Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ dediği ve depremin en çok vurduğu illerden biri olan kent eski günlerine geri dönmek için çabalıyor. Hala Hataylıların üçte biri depremden sonra şehirlerinden uzakta, üçte biri ise hala çadırlarda ve konteyner kentlere yaşıyor. Yıkılan binlerce ev ve işyerinden ise sadece moloz yığınları. Yeniden ayağa kalkacağı günü bekleyen Hatay’da depremin ilk gününden beri çalışmalarını sürdüren Sabancı Topluluğu, Cumhuriyet Seferberliği kapsamında bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için bir çalışmaya daha imza attı. Eğitim ve kalkınmayı Cumhuriyet meselesi gören topluluk bu seferberlik ruhunu deprem bölgesine taşıdı.

GENÇLERİN VE KADINLARIN YENİDEN EKONOMİK HAYATA DÖNMELERİ GEREKİYOR

Cumhuriyet Seferberliği ile Cumhuriyet’in 100’üncü yılının coşkusunu sahada çalışarak kutlamaya devam ederken Hatay’da açılan Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile deprem felaketi nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşların bölgeye geri dönmesi, gençlerin ve kadınların yeniden ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması, yeni iş fırsatları yaratılması, bölgede bulunan girişimcilerin Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemine entegre edilmesi amaçlanıyor.

HATAY, HER BİR CUMHURİYET SEVDALISININ, TÜM TÜRKİYE’NİN ‘ŞAHSİ MESELESİ’

Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin açılışında konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Hatay’da böylesine özel bir projeyi hayata geçirmekten gurur duyduklarının altını çizdi.

6 Şubat depreminin acısının hala taze olduğunu belirten Alper, “7 bine yakın Topluluk çalışanımız depremlerden doğrudan etkilendi. Sabancı Topluluğu olarak, 21 çalışma arkadaşımızı ve çalışanlarımızın ailelerinden yaklaşık 1.000 kişiyi kaybettik. 2 bin 343 çalışanımız evini yitirdi. Öte yandan, bölgedeki vatandaşlarımız için tüm ekonomik ve sosyal hayat yerle bir oldu. Bugün hâlâ, Hatay nüfusunun yaklaşık üçte biri şehirlerinden uzakta. Şunu unutmamalıyız: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün meşhur sözündeki gibi; Hatay her bir Cumhuriyet sevdalısının, tüm Türkiye’nin, hepimizin ‘şahsi meselesi’” dedi.

EĞİTİM VE KALKINMA ÇAĞDAŞLAŞMANIN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN

2021’de başlattıkları Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nin aradan geçen kısa sürede Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketine dönüştüğünü hatırlatan Cenk Alper sözlerini şöyle sürdürdü;

“Sabancı Gönüllerimiz bu iki yılda toplam 120 bin saatlerini seferberliğe ayırdı. Müthiş bir özveriyle, müthiş bir adanmışlıkla bu etkinliklerde yer aldılar. Bu topraklara olan sevgilerini, inançlarını gösterdiler. Cumhuriyeti kutlamanın ötesinde, Cumhuriyeti yaşattılar. Atatürk’ün bizlere bıraktığı mirasa sahip çıktılar. Bu yıl Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nin ana odağı da birer Cumhuriyet meselesi olan ‘eğitim ve kalkınma’. Bu iki konu bugün deprem bölgesinin de ana meselesi… Hatay’ı terk etmek zorunda kalanların geri gelmesini istiyorsak, onlara en kısa zamanda iş ve eğitim fırsatları sunmalıyız. Bu nedenle Sabancı Vakfı, 3 ay gibi çok kısa bir sürede Topluluk şirketlerimizle birlikte Hatay’da 3 okul açtı. Sabancı Gönüllülerimiz uzun bir süredir burada. Büyük bir istekle saha etkinliklerimiz devam ediyor.”.

BU ÜLKEYE VERDİĞİMİZ SÖZÜN BİR KARŞILIĞI

Açılışı gerçekleştirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile ilgili de konuşan Cenk Alper şunları söyledi: “Bu merkez; sürekli ilerlemenin, aklın, bilimin bir sembolü. Gençlerimize olan sonsuz inancımızın, kadınlarımıza ve girişimcilerimize verdiğimiz değerin net bir göstergesi. Habitat Derneği ile Topluluk şirketlerimiz Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz bu merkez Sabancı’nın ‘Bu topraklardan kazandığını, bu toprakların insanıyla paylaşma’ prensibinin bir örneği. Bu ülkeye verdiği sözün bir karşılığı.”

ATATÜRK İLKELERİNDEN, BİRLİK VE BERABERLİKTEN ANLADIĞIMIZ BU

Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile bölgede yerel bir kalkınma platformu oluşturacaklarını sözlerine ekleyen Cenk Alper, “Özellikle gençlerimize ve kadınlarımıza iş kurma ve yürütme konusunda yeni yetkinlikler ve beceriler kazandıracağız. İş birliği ağları oluşturmalarını sağlayacağız. Eğitim programlarımız, hızlandırılmış mentorluk ve fikir geliştirme platformlarımızla, Sabancı Topluluğu’nun teknoloji ve insan kaynakları gücünü seferber ediyoruz. Bölgede gerçekleştirdiğimiz farklı etkinliklerle, Türkiye’de toplumsal kalkınmaya örnek olacak farklı bir modeli bu toprakların kullanımına sunuyoruz. 9 ay boyunca tüm ekip sahadan hiç ayrılmadık. El uzatmaktan hiç geri durmadık. Bu toprakların kıymetini bilmeye devam edip, insanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. 100 yıllık Cumhuriyet’in 98 yılına şahitlik eden bir Topluluk olarak; bizim Cumhuriyet değerlerinden, Atatürk ilkelerinden, aile olmaktan, birlik ve beraberlikten anladığımız tam olarak budur” dedi.

BİN 200 KİŞİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Bine yakın gönüllü çalışmalara destek verirken, hedef uzun vadede deprem bölgesinin yerel kalkınmasına öncülük etmek. Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin yanı sıra ve deprem sonrası en çok göç alan il olan Adana’da, projeye tahsis edilecek alanlarda gerçekleştirilen faaliyetlerle, deprem bölgesindeki vatandaşlara yeni nesil yetkinlikler kazandırılacak.

Proje kapsamında, Habitat Derneği tarafından “Gençler, Girişimciler ve Girişimci Adayları için Temel Girişimcilik” ve “Kadın ve Kadın Kooperatifleri için Dijital Pazarlama ve Finansal Risk Yönetimi” eğitim programları hayata geçirilecek. Söz konusu eğitimlerle, en az yarısı kadın olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bununla birlikte Hatay’da toplam 3 gün sürecek ve yüz yüze gerçekleştirilecek bir ‘fikir kampı’ düzenlenecek. 80 katılımcının takımlar halinde çalışacağı etkinlik sonucunda, jüri tarafından seçilen 5 takım, 6 hafta sürecek hızlandırma programına dahil edilecek.

Bu programda, pazarlamadan, ürün geliştirmeye, pazara uyumdan hukuksal süreçlere kadar birçok konuda Sabancı Topluluğu yöneticileri ve Sabancı Gönüllüleri’nden eğitim ve mentorluk desteği alacak takımlar, programının ardından gerçekleştirilecek Demo Günü’nde projelerini jürinin değerlendirmesine sunacak. Başarılı fikir sahibi 2 takım toplam 100 bin TL büyüklüğünde hibe desteğiyle ödüllendirilecek.
Projenin İstanbul ayağında ise, İstanbul’daki üniversite kuluçka merkezlerinin, girişimcilerin ve gönüllülerinin katılımıyla afet ve kriz yönetimi odaklı bir ideathon (fikir maratonu) gerçekleştirilecek.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir